Közelgő rendezvények

    Jelenleg nincs közelgő esemény!

Friss híreink

  • Új honlap

    A khszínház.hu archívumként működik tovább.
    Látogasson el új honlapunkra: komloikaptar.hu

  • Német nyelvtanfolyamok

    Szuper hírünk van a nyelvet tanulni vágyóknak! 

    A Közösségek Házában októbertől német nyelvtanfolyamok indulnak. 

  • Angol nyelvtanfolyamok

    Angol nyelvtanfolyamok a Közösségek Házában

    Nagyon örülünk, hogy a Közösségek Háza programpalettája új színnel bővül. Szeretettel várjuk az angol nyelvet tanulni vágyókat. 

21.04.03. 10:00

Mai KonyHa műsorunkban ismét nemzetközi vizekre evezünk. Ha még nincs ötletetek a ünnepi sütnivalóra, hoztunk egy tradicionális angol húsvéti finomságot.

Ez a zseniális édesség a Hot cross buns , ami tulajdonképpen egy kelt tészta, de az íz világa eltérő az általunk sütött fonott kalácstól, kuglóftól. Ahogy sül isteni fahéj és fűszeres illat lengi be a konyhát. A legfinomabb vajjal egy picit langyosan és frissességét másnap is megőrzi, persze csak ha marad.

Hozzávalók:
90 ml langyos tej
1 és ¾ teáskanál száraz élesztő
1/2 teáskanál cukor
50 gr barna cukor
2,5 teáskanál vaj
1/2 teáskanál vanília aroma
1 nagyobb tojás
1 pici só
1 csapott teáskanál fahéj
¼ teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
218 gr liszt
70 gr mazsola (vagy 50 gr mazsola és 25 gr kandírozott narancshéj)
Keresztekhez: 20 gr liszt 3-4 evőkanál víz pici só
Lekenéshez: ½ evőkanál cukor 1 evőkanál víz

Elkészítés:
A langyos tejbe beleteszem az élesztőt a cukrot és felfuttatom. Addig kimérem egy keverőtálba a lisztet,a fűszereket, a cukrot. Beleteszem a vajat, a tojást a vanília aromát és végül a felfuttatott élesztőt. A mixer géppel kb. 5 percig dagasztom (kézzel 10 percig), majd kiveszem a nyújtódeszkára, és belegyúrom a mazsolákat. Egy edényt kiolajozok és beleteszem a tésztát , majd letakarom egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztem. Elég lassan kell, ha szeretnénk ezt kicsit gyorsítani, vagy nincs elég meleg a helységben, akkor tegyünk egy edénybe meleg vizet és a tésztás tálat tegyük a tetejére. Miután megkelt, vegyük ki, gyúrjuk át és 8 egyenlő részre vágjuk el. Kis gombócokat formáljunk belőle, úgy, hogy az aljára gyűrjük be a széleit. Egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesszük. Amíg kel készítsük el a kereszthez való tésztát. Keverjük el a lisztet, a vízzel és a sóval, majd tegyük egy műanyag zsákba. A sarkát vágjuk ki egy kicsit és miután megkelt a tészta, nyomjunk rá kereszteket. Előmelegített sütőbe 175-177 fokon szép arany barnára sütjük őket Kb. 20-25 perc, de ez sütőfüggő. Amíg sül, felfőzzük a szirupot és miután kivettük még melegen bekenjük vele a bun-okat. Ha langyosra hűltek vajjal tálaljuk.